Nabycie wiadomości z zakresu przestrzegania zasad higieny pracy przy wykonywanej pracy
Minimum sanitarne
WYMAGANIA DLA UCZESTNIKÓW
Brak
PROGRAM KURSU
Bezpieczeństwo i jakość zdrowotna w świetle przepisów krajowych
Higiena osobista pracowników
Prawidłowe zachowania higieniczne
Higiena pomieszczeń, maszyn, urządzeń i sprzętu
Zasady wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania
zasad higieny
Rodzaje zanieczyszczeń środków spożywczych i ich źródła
Drobnoustroje chorobotwórcze, ich rodzaje i wpływ na jakość zdrowotną środków
spożywczych
Zatrucia i zakażenia pokarmowe i ich najczęstsze przyczyny
Znaczenie badań lekarskich
Zasady prawidłowego mycia, czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, maszyn,
urządzeń i sprzętu
Prawidłowość prowadzenia procesów technologicznych
Zasady przechowywania i transportu środków spożywczych
Podstawowe zasady znakowania żywności