Na naszym kursie HACCP przekażemy Ci niezbędne informacje teoretyczne oraz praktyczne dotyczące wszystkich etapów wdrażania HACCP. Nasz kurs HACCP przygotuje Cię do przyszłej profesjonalnej pracy.
HACCP
WYMAGANIA DLA UCZESTNIKÓW
Brak
PROGRAM KURSU
Wprowadzenie do Systemu Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności
- przepisy prawa w zakresie bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności obowiązujące w Unii Europejskiej,
- uwarunkowania prawne, które obowiązują w Polsce w zakresie bezpieczeństwa żywności,
HACCP-zasady funkcjonowania systemu
- omówienie zasad Systemu HACCP,
- tworzenie schematu procesu technologicznego
- identyfikacja i analiza zagrożeń na każdym etapie,
- odpowiedni wykaz środków zapobiegawczych zagrożeniom,
- ustalenie krytycznych punktów kontroli – CCP
- system monitorowania CCP,
- omówienie procedury weryfikacji,
- korzyści z wdrożenia systemu HACCP
Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej – GHP oraz Dobrej Praktyki Higienicznej – GMP
- podstawowe terminy dotyczące GHP/GMP
- podstawy prawne wdrażania Dobrych Praktyk,
- Prawidłowe zachowania higieniczne personelu
- Zasady prawidłowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń, maszyn, urządzeń i sprzętu
- Przechowywanie poszczególnych asortymentów środków spożywczych procesy mycia i dezynfekcji
- Postępowanie z surowcami, półproduktami, produktami
Procedura wdrażania systemu HACCP
- sposoby wdrażania systemu,
- tworzenie odpowiedniej dokumentacji,
- omówienie procedur systemowych,
- HACCP a GHP/GMP