Kucharz

Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do prac na stanowisku kucharza.

WYMAGANIA DLA UCZESTNIKÓW

Brak przeciwskazań lekarskich, badania do książeczki zdrowia

PROGRAM KURSU

Szkolenie będzie obejmowało swoim zakresem

Przepisy BHP i PPOŻ w zakładach żywienia zbiorowego.

System HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.

Wymagania sanitarno – epidemiologiczne w zakładach żywienia zbiorowego.

Podstawowe zasady żywienia człowieka.

Podstawowe wiadomości o surowcach spożywczych.

Charakterystyka procesów technologicznych w gastronomii.

Przechowywanie żywności.

Funkcjonowanie zakładu gastronomicznego.

Proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym.

Obróbka wstępna surowców spożywczych.

Przygotowanie i sporządzanie potraw

Sposoby nakładania, dekorowania i podawania potraw w praktyce.

Zasady komponowania potraw pod status przyjęcia.

Funkcje stołu bankietowego.

Zasady układania zastawy stołowej, szkła i sztućców na stole, dekorowanie stołu w praktyce.

Zasady obsługi przyjęć okolicznościowych.

Aranżacja i przygotowanie wystroju sali.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Proszę czekać...
Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Więcej informacji znajdziesz tutaj.