Kelner – barman

Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do prac na stanowisku kelner-barman.

WYMAGANIA DLA UCZESTNIKÓW

Brak przeciwskazań lekarskich, badania do książeczki zdrowia

PROGRAM KURSU

Moduł kelnerski

Przygotowanie sali restauracyjnej

  • polerowanie szkła i sztućców
  • przygotowanie pomocników kelnerskich
  • nakrywanie obrusów
  • noszenie i zbieranie talerzy
  • noszenie i zbieranie szkła, filiżanek, bulionówek, sztućce etc.
  • prawidłowe nakrycie stołów

System notowania

Numeracja stolików i Gości

Obsługa krok po kroku

  • proces obsługi kelnerskiej
  • organizacja pracy kelnera
  • kolejność podawania potraw
  • czynności wykonywane z prawej strony
  • czynności wykonywane z lewej strony
  • Rozmowy telefoniczne, obsługa rezerwacji przez telefon.
  • Aperitif
  • Podstawowa wiedza o winach
  • kształty kieliszków
  • wino, co to jest? Co wpływa na jakość wina?
  • dobór win do potraw klasyczna i nowoczesna
  • temperatura podawania win
  • serwis wina
  • degustacja wina
  • psychologia sprzedaży, rozmowa z Gośćmi, savoir vivre w obsłudze
  • znajomość menu i komponowanie posiłków
  • dobór wina do potraw

Moduł barmański

Wprowadzenie do zawodu barmana

obowiązki barmana

kultura pracy i dbałość o własny wizerunek

kształtowanie pewności siebie i wiary we własne możliwości

etyka barmana

organizacja i techniki pracy barmana

optymalizacja ruchów i ergonomia pracy

Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła, miary barowe

Alkoholoznawstwo (włączając wszystkie kategorie alkoholi spotykane w światowych barach, ich produkcję i zastosowanie)

zarys technologii napojów alkoholowych

towaroznawstwo

podział alkoholi i koktajli

Miksologię- zasady komponowania napojów mieszanych(wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili)

Koktajle na bazie alkoholi białych: wódka, gin, tequila, rum

Koktajle na bazie alkoholi kolorowych: whisky, brandy, cognac

Koktajle z użyciem likierów, win wzmocnionych i aromatyzowanych

Koktajle warstwowe, płonące i widowiskowe

Koktajle w świeżych owocach

Koktajle bezalkoholowe

Zasady podawania napojów alkoholowych

Dekoracje oraz sztuka prezentacji

Obsługa Gości przy barze

Organizacja baru i pracy barmana w tym zarządzanie barem.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Proszę czekać...
Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Więcej informacji znajdziesz tutaj.