Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do prac na stanowisku kelner-barman.
Kelner – barman
WYMAGANIA DLA UCZESTNIKÓW
Brak przeciwskazań lekarskich, badania do książeczki zdrowia
PROGRAM KURSU
Moduł kelnerski
Przygotowanie sali restauracyjnej
- polerowanie szkła i sztućców
- przygotowanie pomocników kelnerskich
- nakrywanie obrusów
- noszenie i zbieranie talerzy
- noszenie i zbieranie szkła, filiżanek, bulionówek, sztućce etc.
- prawidłowe nakrycie stołów
System notowania
Numeracja stolików i Gości
Obsługa krok po kroku
- proces obsługi kelnerskiej
- organizacja pracy kelnera
- kolejność podawania potraw
- czynności wykonywane z prawej strony
- czynności wykonywane z lewej strony
- Rozmowy telefoniczne, obsługa rezerwacji przez telefon.
- Aperitif
- Podstawowa wiedza o winach
- kształty kieliszków
- wino, co to jest? Co wpływa na jakość wina?
- dobór win do potraw klasyczna i nowoczesna
- temperatura podawania win
- serwis wina
- degustacja wina
- psychologia sprzedaży, rozmowa z Gośćmi, savoir vivre w obsłudze
- znajomość menu i komponowanie posiłków
- dobór wina do potraw
Moduł barmański
Wprowadzenie do zawodu barmana
obowiązki barmana
kultura pracy i dbałość o własny wizerunek
kształtowanie pewności siebie i wiary we własne możliwości
etyka barmana
organizacja i techniki pracy barmana
optymalizacja ruchów i ergonomia pracy
Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła, miary barowe
Alkoholoznawstwo (włączając wszystkie kategorie alkoholi spotykane w światowych barach, ich produkcję i zastosowanie)
zarys technologii napojów alkoholowych
towaroznawstwo
podział alkoholi i koktajli
Miksologię- zasady komponowania napojów mieszanych(wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili)
Koktajle na bazie alkoholi białych: wódka, gin, tequila, rum
Koktajle na bazie alkoholi kolorowych: whisky, brandy, cognac
Koktajle z użyciem likierów, win wzmocnionych i aromatyzowanych
Koktajle warstwowe, płonące i widowiskowe
Koktajle w świeżych owocach
Koktajle bezalkoholowe
Zasady podawania napojów alkoholowych
Dekoracje oraz sztuka prezentacji
Obsługa Gości przy barze
Organizacja baru i pracy barmana w tym zarządzanie barem.