Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do prac na stanowisku kucharza.
Kucharz
WYMAGANIA DLA UCZESTNIKÓW
Brak przeciwskazań lekarskich, badania do książeczki zdrowia
PROGRAM KURSU
Szkolenie będzie obejmowało swoim zakresem
Przepisy BHP i PPOŻ w zakładach żywienia zbiorowego.
System HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
Wymagania sanitarno – epidemiologiczne w zakładach żywienia zbiorowego.
Podstawowe zasady żywienia człowieka.
Podstawowe wiadomości o surowcach spożywczych.
Charakterystyka procesów technologicznych w gastronomii.
Przechowywanie żywności.
Funkcjonowanie zakładu gastronomicznego.
Proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym.
Obróbka wstępna surowców spożywczych.
Przygotowanie i sporządzanie potraw
Sposoby nakładania, dekorowania i podawania potraw w praktyce.
Zasady komponowania potraw pod status przyjęcia.
Funkcje stołu bankietowego.
Zasady układania zastawy stołowej, szkła i sztućców na stole, dekorowanie stołu w praktyce.
Zasady obsługi przyjęć okolicznościowych.
Aranżacja i przygotowanie wystroju sali.